Veća podrška malom i srednjem poduzetništvu

Bez autora
Feb 20 2011

Podaci dvanaest članica Udruženja mikrofinansijskih organizacija u BiH (AMFI), koje pokrivaju više od 98 posto mikrofinansijskog tržišta u BiH, govore da je s 31. decembrom 2010. godine portfelj u riziku (PUR) više od 30 dana iznosio svega 5,4 posto ili 2,8 posto manje nego u istom kvartalu 2009. godine. U AMFI-ju naglašavaju da analize potvrđuju da su mikrokreditne organizacije u BiH poduzele potrebne mjere za otklanjanje negativnih efekata poslovanja te da se oporavljaju od posljedica finansijske krize. U narednom periodu nastavit će se pozitivni trend radi stvaranja prostora za veću podršku razvoju malog i srednjeg poduzetništva i poljoprivredne proizvodnje, što, svakako, podstiče oporavak ukupnog finansijskog tržišta.

Veća podrška malom i srednjem poduzetništvuPodaci dvanaest članica Udruženja mikrofinansijskih organizacija u BiH (AMFI), koje pokrivaju više od 98 posto mikrofinansijskog tržišta u BiH, govore da je s 31. decembrom 2010. godine portfelj u riziku (PUR) više od 30 dana iznosio svega 5,4 posto ili 2,8 posto manje nego u istom kvartalu 2009. godine.

U AMFI-ju naglašavaju da analize potvrđuju da su mikrokreditne organizacije u BiH poduzele potrebne mjere za otklanjanje negativnih efekata poslovanja te da se oporavljaju od posljedica finansijske krize.

- U narednom periodu nastavit će se pozitivni trend radi stvaranja prostora za veću podršku razvoju malog i srednjeg poduzetništva i poljoprivredne proizvodnje, što, svakako, podstiče oporavak ukupnog finansijskog tržišta - kažu u Udruženju mikrofinansijskih organizacija u BiH. 

Žiranti vraćaju 1,61 posto tuđih kredita

Rokovodeći se napisima u medijima da veliki broj žiranata otplaćuje tuđe kredite, Federalna agencija za bankarstvo uvela je obavezu dostavljanja podataka o otplatama  kredita na teret jemaca, navode u Udruženju.

- Ti podaci govore da su žiranti od 1. januara do 31. decembra 2010. godine uplatili 1,61 posto od ukupnog iznosa svih uplata rata kredita - navode u Udruženju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik